Wat is Vaste Apparatuur?

Vaste apparatuur is bij ons de traditionele blokjesbeugel die wij handmatig op de tanden plakken. De blokjes zijn per tand verschillend en hebben een metaalachtige kleur. Door de slotjes van het blokje spannen wij een draad die zorgt voor een kracht op de tanden. Deze kracht zal stapsgewijs omhoog gaan zodat de krachten gedoseerd worden en de wortels niet beschadigen.

Bijwerkingen

Je zult merken dat doordat de beugel meteen kracht uitoefent je de eerste 3 à 4 dagen last van je tanden kan hebben. Als je er erg veel last van hebt kun je pijnstillers slikken en zoveel mogelijk zacht voedsel te eten. Daarnaast kunnen de blokjes ook een irritatie zijn voor de lippen/wangen. Hier moeten zij nog even aan wennen. In de meeste gevallen went dit snel. Steekt het echt in de wang dan kun je altijd een bolletje wax op de scherpe plek vastdrukken.

Schoonmaken

Het schoonhouden ervan is een zeer belangrijke taak voor het behoud van je tanden. Door de beugel kunnen extra veel etensresten achterblijven wat voor een verhoogde kans op gaatjes zorgt. Poets daarom 3x per dag en ga altijd met een ragertje tussen de blokjes door. Na het plaatsen van de blokjes krijg je van ons een poets- en voedingsinstructie.

Beugel kapot

Het is super vervelend wanneer een blokje losschiet of dat het draadje losgaat. Neem altijd contact met ons op zodra er iets aan de beugel kapot is, zodat wij je kunnen helpen. Dit kan zijn tijdens een vervolgafspraak of een ‘spoed’afspraak.

Lees meer over de verschillende behandelingen

Invisalign

Plaatapparatuur

Headgear