Wat is een Headgear?

De headgear beugel is een buitenboordbeugel die krachten kan uitoefenen op de bovenkaak in een achterwaartse richting. Deze steunt hierbij af op de nek of het hoofd met een elastische band. Om de kiezen zijn metalen banden geplaatst die de steun van de beugel kan uitoefenen. De headgear zorgt ervoor dat de groei van de bovenkaak geremd wordt en verplaatst de bovenkaak een beetje naar achteren.

Hoe vaak moet je de beugel dragen?

De headgear moet je per dag minimaal 12 uur dragen. Minder dragen van de beugel kan leiden tot geen of nauwelijks effect. Bij het sporten en tandenpoetsen mag je de beugel uitdoen.

Bijwerkingen

De eerste weken van het dragen van de headgear kunnen wat onwennig aanvoelen. Je kunt last krijgen van blaartjes rondom het bandje van de kies. Dit gaat vanzelf over en je kunt een bolletje wax aanbrengen op een scherp randje. Ook kunnen de kiezen vooral in de ochtend gevoelig aanvoelen. Dit gaat vanzelf over. Je mag bij klachten paracetamol slikken.

Onderhoud/schoonmaken

Na elke maaltijd poets je altijd je tanden. Zorg dat je alle hoeken en gaatjes meeneemt. Zodra je klaar bent met tandenpoetsen, maak je ook de headgear even schoon met water en zeep.

Lees meer over de verschillende behandelingen

Invisalign

Plaatapparatuur

Vaste apparatuur