Wat is Plaatapparatuur?

Plaatapparatuur bestaat uit een kunststofplaat, ankers om je kiezen om de plaat op de plek te houden en een metalen boog voor je voortanden langs. De veren die in de beugel zitten zorgen ervoor dat de tanden de goede richting op worden gestuurd. Met deze beugel kunnen we de tanden in de juist richting bewegen én een overbeet corrigeren.

Hoe vaak moet je de beugel dragen?

De beugel moet je dag en nacht dragen. Ook tijdens het eten! Bij het poetsen en bepaalde activiteiten mag je de beugel uitdoen.

Bijwerkingen

Je zult vanaf het eerste moment merken dat praten veel lastiger gaat dan ervoor. Dit komt omdat je je tong niet meer lekker tegen het gehemelte aan kunt duwen en er minder ruimte is voor je tong. Je maakt ook meer speeksel aan, waardoor je meer moet slikken. Je tanden kunnen ook gevoelig zijn, omdat deze de juiste richting in worden getrokken.

Onderhoud/schoonmaken

Iedere keer als je wat gegeten hebt of je gaat tandenpoetsen, poets je de beugel ook. Dit kan je doen door een klein druppeltje afwasmiddel op de beugel te doen en te poetsen met een tandenborstel. Doe dit niet te hard en te grof, anders tast je de beugel aan. Zodra je witte aanslag op de beugel ziet, doe de beugel even in warm water met azijn en laat dit even weken. De aanslag is tandsteen en zal snel weggaan.

Lees meer over de verschillende behandelingen

Invisalign

Headgear

Vaste apparatuur