Wat is Invisalign?

Een Invisalign beugel zijn doorzichtige bitjes over je tanden. Deze bitjes hebben dezelfde werking als een slotjes/blokjes beugel. Het zet je tanden prachtig mooi op een rij. Het verschil met een “slotjes” beugel is dat een Invisalign beugel uit een reeks doorzichtige hoesjes (aligners) bestaat die je iedere week wisselt en die je elk moment uit kunt doen. Deze aligners worden doormiddel van een scan speciaal voor jou op maat gemaakt. Elke week doe je zelf nieuwe aligners in die stap voor stap jouw tanden in de gewenste positie gaan zetten. Je hoeft daarvoor niet iedere week naar de praktijk. Wel zal er af en toe een controle plaats moeten vinden om te kijken of de behandeling volgens plan verloopt.

Hoe vaak moet je de beugel dragen?

In principe moet je de beugel minimaal 22 uur per dag dragen. Bij het sporten, tandenpoetsen en eten mag de beugel uit. Als je de beugel niet in hebt, bewaar je deze even in een bakje.

Bijwerkingen

Net zoals alle andere beugels zul je van deze beugel helaas ook last krijgen van je tanden. Deze kunnen gevoelig zijn, doordat de aligners jouw tanden in een richting willen duwen. Voor deze pijn kun je pijnstillende medicatie slikken.

Onderhoud/schoonmaken

Elke ochtend, middag en avond poets je je tanden. De bedoeling is dat je bij elke keer je tandenpoetsen ook je beugel poetst. Dit doe je door, bij voorkeur, kleurloos afwasmiddel op de beugel aan te brengen en de beugel goed te poetsen. Wij raden je sterk af om de beugel met tandpasta te poetsen vanwege de schade die dit toebrengt. Tandpasta kan kleine groeven in de beugel vormen, waar veel viezigheid achter kan blijven hangen.

Voordelen

  • De aligners zijn onzichtbaar en bijna niet te zien op de tanden!
  • Elk moment van de dag kun je ze uit en weer in doen
  • De aligners zijn niet scherp en zullen geen nare uitsteeksels bevatten die jouw wang kunnen beschadigen
  • Bij iedere nieuwe aligner (hoesje) komen jouw tanden een beetje beter en uiteindelijk rechter te staan. Het mooie van het digitale is dat je virtueel de hele behandeling kan bekijken. Hierdoor weet je bij aanvang al hoe het eruit gaat zien
  • De beugel is uitneembaar waardoor jouw mondhygiëne beter op peil blijft
  • Geen kans op losse slotjes of gebroken draden die in de wangen kunnen prikken
  • Veel minder kans op irritatie aan wangen, lippen en tong dan bij een blokjes beugel

Lees meer over de verschillende behandelingen

Plaatapparatuur

Headgear

Vaste apparatuur